keskiviikko 20. elokuuta 2014

Kiasma


Tässä vielä kuvia meidän Kiasmareissusta Pekan & Stellan kanssa. Kiasma Hits - kokoelmassa oli esillä kotimaisen nykytaiteen klassikot, Marimekon ja Kiasman yhdessä toteuttama Kimpassa - näyttely sekä Alfredo Jaar:n kantaaottavat, poliittiset ja puhuttelevat teokset, joista omasta mielestäni vaikuttavimpia oli teos nimeltä "Nduwayezun hiljaisuus" ;


"Valaistu teksti johdattaa huoneeseen, jossa valopöydällä on miljoona dia-kuvaa. Jokaisessa on sama aihe: lapsen silmät. Katse kuuluu Nduwayezulle, jonka Jaar tapasi Ruandassa pakolaisleirillä. Poika oli nähnyt, miten hänen vanhempansa surmattiin machete - veitsellä. Hän reagoi järkytykseen viikkojen hiljaisuudella. Jaarin mukaan silmät heijastavat lapsen tuskaa ja samalla sitä hiljaisuutta, jonka taakse maailma piiloutui Ruandan kansanmurhan edessä. Jaar tiivistää tuhon yhteen tarinaan. Miljoona diaa muistuttaa uhrien määrästä."


"Jaar tarkastelee teoksissaan niitä keinoja, joilla kuvat ja media kertovat maailmasta. Hän nimittää tätä ajattelua kuvien politiikaksi. Taiteessaan Jaar ottaa usein etäisyyttä kuviin ja saattaa niiden sijaan asettaa esille tyhjän pinnan, jolle katsoja voi muodostaa oman tulkintansa tilanteesta. Jaarin teokset kommentoivat tämän päivän maailmaa kriittisen ja humanistisen maailmannäkemyksen läpi.

Näyttely esittelee installaatioteoksia, elokuvia, valokuvia sekä esine- ja neonteoksia vuosilta 1974-2014. Näyttelyn nimi, Tonight No Poetry Will Serve, on peräisin Jaarin tärkeän innoittajan, yhdysvaltalaisen runoilijan Adrienne Richin samannimisestä runosta. Runo kertoo taiteen voimasta muuttaa asioita mutta tunnustaa samalla, että epätoivon edesä se on joskus voimaton."

Näyttely on esillä Kiasmassa 7.9. asti.
Ei kommentteja: